2012-07-31

Veroparatiisi



Aamuhartaus to 26.07.2012
Simo Repo, viestintäpäällikkö, Espoo

Euroopan velkakriisien keskellä ovat viime päivinä hätkähdyttäneet selvitykset maailman veroparatiiseista. Ne ovat maita, joihin viekkaat ihmiset ja yritykset siirtävät rahaa välttääkseen veronmaksun. Amerikkalaisen talousasiantuntijan mukaan veroparatiiseihin on siirretty rahaa vähintään 17 tuhatta miljardia euroa.

Summa on tavalliselle ihmiselle käsittämätön. Rahaa veroparatiisien tileillä on ehkä noin kymmenen kertaa enemmän kuin on maailman koko vuosittaisen kehitysavun määrä. Sijoitukset veroparatiiseihin ovat vähintäänkin 20 kertaa suuremmat kuin Euroopan paljon kohutun yhteisen vakausmekanismin enimmäismäärä.

Suurin osa veroparatiisien rahoista on suurten yritysten ja maailman rikkaimpien ihmisten varoja. Veroparatiiseihin siirtyy myös huomattavan paljon laitonta rahaa kehitysmaista. Veroparatiiseissa on myös suomalaisten yksityishenkilöiden ja yritysten rahoja Lainsäädännössämme on aukkoja, joiden avulla rahansiirtoja voidaan tehdä lain kirjainta rikkomatta.

Verotuksen ja verojen kierron eettistä ongelmaa on lähestyttävä miettimällä, mikä on verojen tarkoitus.

Veroja maksetaan sovittujen yhteisten asioiden hoitamiseen.

Verojen käyttötarkoituksesta päättävät poliitikot, ne ihmiset, jotka olemme vaaleissa valinneet eduskuntaan. Heidän päätöksensä ovat sidoksissa yhteisiin arvoihin. Tällä hetkellä yhteisten rahojen käytössä keskeisinä arvoina näyttävät olevan lähimmäisenrakkaus ja lähimmäisvastuu.

Yli puolet veroina kerätyistä rahoista menee sairaiden ja vanhusten hoitoon sekä lasten ja nuorten koulutukseen. Sillä taataan kaikille mahdollisuus selviytyä ja menestyä elämässä.

Yhteisten varojen käytössä vallitsee "Kaveria ei jätetä" -henki. Siitä voidaan käyttää myös nimitystä kristillinen lähimmäisenrakkaus. Jumalan rakkautta kokenut ihminen haluaa jakaa rakkautta myös lähimmäisilleen.

Poliitikot päättävät myös, miten rahat yhteisiin hyviin tarkoituksiin kerätään. Oikeudenmukaisesta verotustavasta keskustellaan. Pitäisikö hyvätuloisilta kerätä veroja suhteellisesti enemmän kuin köyhiltä? Pitäisikö kaikkien maksaa tuloistaan sama osuus veroina? Onko verotus suhteessa veronmaksukykyyn? Pitäisikö verotus sitoa tuloihin vai kulutukseen?

Poliitikkojen pitää tehdä hyvin oma työnsä. Heidän tehtävänsä on oikeudenmukaisen verotuksen säännösten laatiminen. Viranomaisten tehtävä on valvoa lakien ja asetusten noudattamista.

Mutta mikä on tavallisen ihmisen, sinun ja minun paikka tässä käsittämättömässä kokonaisuudessa?

Kukin ihminen vastaa itsestään ja omista teoistaan.

Sinun tehtäväsi on pitää oma omatuntosi puhtaana. Peruslaupiaan samarialaisen rooliin meidän hyvässä suomalaisessa kristillisessä yhteiskunnassamme riittää, että noudattaa verotuksen lakeja ja asetuksia.

Maailman kehitys näyttäisi kulkevan kohti itserakkautta ja lähimmäisen jättämistä oman onnensa nojaan. Sinun kohdallasi päätöksen arvoista teet vain sinä itse. Ryöstettyjä, haavoitettuja ja sairaita riittää. Sinä itse päätät, jäävätkö he kohdallasi vaille huolenpitoa, lähimmäisyyttä ja rakkautta.

Ahneus on vaarallinen tauti. Varo, ettei se tartu sinuun! Lisän haluaminen ei lopu koskaan. Elämän onni ja tyytyväisyys eivät riipu lompakon paksuudesta tai omistusten määrästä.

Ihmisellä, joka noudattaa lakeja ja korkeaa etiikkaa, ei ole mitään salattavaa. Avoimuus ja julkisuus ovat rehellisyyden hyveitä. Salailu ja peittely vievät huonon omantunnon jäljille.

Veroparatiisi on veronkiertomaille huono nimi. Verokadotus olisi parempi. Verokadotuksiin katoavat rahojen lisäksi myös inhimillisyys ja lähimmäisyys.

Älä kadota sieluasi! Se on arvokkainta, mitä sinulla on.

Siunatkoon sinun päiväsi kaikkivaltias ja armollinen Jumala, Isä, Poika ja Pyhä Henki.

Virsi: 517:1-2

Ei kommentteja: